HACZYK- JAK SPRAWDZIĆ OSTROŚĆ

Haczyk jest jednym z najważniejszych elementów zestawu karpiowego. To od niego zależy w dużej mierze nasz sukces. Stępiony hak jest często przyczyną pustych brań i spinek. Ryba bez problemu pozbędzie się go z pyska.

Nie możemy na to sobie pozwolić. Bardzo dobrym nawykiem jest rutynowe sprawdzanie ostrości przed każdym posłaniem zestawu do wody. Osobiście nawyk ten mam już we krwi i zapewniam Was że taki ruch zwiększy Wasze szanse na sukces.

Na syndrom stępionego haka wpływa wiele czynników. Bywały przypadki że nawet nowy fabrycznie zapakowany hak był już tępy. Element ten tępi się powszechnie na wszelkiego rodzaju zawadach. Rodzaj dna też ma znaczenie. Musimy być czujni jeśli łowimy na żwirowo-piaskowym dnie. Haczyki tępi również czas i woda.

Nie uchronimy tego elementu przyponu ale naszą bronią jest nawyk sprawdzania chwytności grota. Jeśli mamy najmniejsze podejrzenie że hak jest stępiony to zmieńmy go.

Przedstawiamy Wam trzy sposoby na sprawdzenie ostrości haka.

Sposób nr 1 :

Ostry hak po naciągnięciu linki powinien trzymać się paznokcia jak przyklejony.

Jeśli odskakuje i spada to znak że fabryczne właściwości to już wspomnienie.

 

Sposób nr 2:

Metoda paznokciowa. Bardzo popularna ale ma również dużo przeciwników.W metodzie tej przesuwamy grot haczyka

po paznokciu bez dociskania go. Jeśli pozastawia ryskę na paznokciu i czuć lekki opór to znak że hak jest ostry.

Osobiście nie jestem zwolennikiem tej metody.

 

Sposób nr 3:

Test na naskórku. Metoda bardzo prosta. Jeśli grot bezproblemowo i momentalnie

wbija sięw naskórek to znak że jest dobrze.

 

Połamania !

karpiarze.pl

 

 

The following two tabs change content below.
Łukasz Kusak

Łukasz Kusak

Administrator
Założyciel, pomysłodawca, administrator i redaktor w jednym. Portal karpiarze.pl to mój drugi dom. Wszelkie informacje w temacie współpracy znajdziesz w zakładce Współpraca lub pod adresem email admin@karpiarze.pl
Łukasz Kusak

Ostatnie wpisy Łukasz Kusak (zobacz wszystkie)

Komentarze

komentarzy

Zobacz również

Leave a Comment