JAK PRZYGOTOWAĆ KUKURYDZĘ DO NĘCENIA

Przygotowanie kukurydzy do nęcenia?

W czasach gdy nad wodą coraz częściej spotykamy pełną gamę proteinowych kulek, peletów oraz coraz to nowszych
specyfików – postanowiliśmy przedstawić temat jakże znany, przygotujemy dziś kukurydzę do nęcenia.

Od czego zacząć? – od wyboru ziarna którym będziemy nęcić.

Na rynku możemy spotkać wiele odmian kukurydzy stosowanej w wędkarskie, zaczynając od konserwowej w puszkach, przez aromatyzowaną w słoikach na gotowanej w mixach kończąc – dziś wybór pada na surową, dostępną w sklepach z artykułami dla ptactwa.

1. Przygotujemy około 2kg kukurydzy jako gotowego mixu do nęcenia.
Cena kukurydzy waha się od 1 do 2,5 zł za duże zdrowe ziarna.

Ziarna kukurydzy przygotowane do gotowania

2. Zaczynamy od namoczenia kukurydzy w naczyniu o pojemności około 5l
3. Zalewamy wodą – około 2-3 litry naszą bazę ziaren, po czym odstawiamy na około 24h do namoknięcia.
Po 24h kukurydza powinna napęcznieć i być prawidłowo przygotowana do gotowania.

Należy pamiętać o tym, iż nie zaleca się nęcenia surową kukurydzą, gdyż jako pokarm pobierany przez ryby, będzie pęcznieć w ich żołądkach co nie jest dobrym rozwiązaniem dla białorybu.

4. Odcedzamy naszą napęczniałą kukurydzę i przesypujemy do dużego garnka.

5. Zalewamy ją wodą do pełnego zakrycia, około 3-4 cm ponad poziom ziaren.
6. Zaczynamy gotowanie, kukurydzę gotujemy około 3-4 godzin aż do pełnego zmięknięcia.

7.Dodatkowo podczas gotowania dodajemy do niej ulubiony atraktor smakowo zapachowy, w moim przypadku wybór padł na paprykę i pieprz kajeński.

 

Ostra papryka jako dodatek smakowy

Przyspiesza on metabolizm ryby a przez swój intensywny zapach i ostry smak ma działanie selektywne.
Jest szansa, że choć w pewnym stopniu wyeliminujemy pobieranie zanęty przez wszechobecne leszcze.

Na 2 kg ziaren dodałem około 1 paczki papryki ostrej i 3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego.
Podczas procesu gotowania należy monitorować poziom wody pozostałej w naczyniu, ponieważ część wody odparuje, a część zostanie wchłonięta przez gotowaną kukurydzę. W momencie gdy zauważamy spadek poziomu wody, dolewamy jej według uznania kilka cm ponad poziom ziaren. Kukurydzę należy mieszać aby uniknąć przywierania do dna garnka.

W powietrzu czuć piękny aromat gotowanych ziaren oraz papryki która dodatkowo go wzbogaca.

8. Po ugotowaniu sprawdzamy czy ziarna są wystarczająco miękkie, poziom ich ugotowania możemy sprawdzić naciskając na pojedyńcze ziarno. Jeśli ziarno poddawane naciskowi pęka, oznacza to, że nasza baza jest już gotowa.

9. Odcedzamy ugotowane ziarna na sitku, po czym przesypujemy do wystygnięcia.

Ugotowana kukurydza – gotowa do wystygnięcia.

Po przesypaniu ziaren jako dodatek wykorzystałem  Coco-belge firmy traper, w ilości 5% – jest to zmielona mączka kokosowa, jej główne właściwości to wzmaganie apetytu oraz przyspieszenie trawienia. Dla uatrakcyjnienia podawanej mieszanki, dodałem również około 30% peletu halibutowego w granulacji 2mm.

 

Cały miks dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu jest gotowy do wykorzystania nad wodą.
W moim przypadku został podany za pomocą rakiety zanętowej LK BAITS Crash Ball.

Mieści ona sporą ilość zanęty, dzięki zastosowaniu magnetycznego zamknięcia, unikneliśmy nieoczekiwanego otwarcia rakiety w trakcie lotu.

Dajcie znać jakie sposoby przygotowania kukurydzy są wam znane, oraz czym wzbogacacie jej smak!.

Połamania.

karpiarze.pl

 

The following two tabs change content below.
Łukasz Kusak

Łukasz Kusak

Administrator
Założyciel, pomysłodawca, administrator i redaktor w jednym. Portal karpiarze.pl to mój drugi dom. Wszelkie informacje w temacie współpracy znajdziesz w zakładce Współpraca lub pod adresem email admin@karpiarze.pl
Łukasz Kusak

Ostatnie wpisy Łukasz Kusak (zobacz wszystkie)

Komentarze

komentarzy

Zobacz również

Leave a Comment