JAK PRZYRZĄDZIĆ KONOPIE

Ziarna konopi są bardzo wartościowe dla karpiowatych. Mają bardzo intensywny zapach, są drobne dzięki czemu ściągają ryby z dużej odległości i zatrzymuję je w naszym łowisku. Ponadto mają w sobie tłuszcze i oleje które puszczają „smugę” która roznosi się po łowisku.

Karpiarze stosują ziarna konopi ponieważ mają one właściwości poprawiające trawienie. Dzięki temu karpiowate będą częściej odwiedzały naszą miejscówkę.

Sposobów na przyrządzenie ziaren konopi jest wiele. Oto kilka z nich:

Sposób nr 1:

a) zalewamy ziarna wodą i podgrzewamy je pod przykryciem aż do zagotowania

b) gotujemy 10-15 minut

c) zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na 3-6 godzin

Sposób nr 2:

a) wsypujemy ziarna do termosu

b) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 6 godzin

c) można użyć lodówki turystycznej jako dużego „termosu” 🙂

Sposób nr 3:

a) moczymy ziarna przez 24h

b) gotujemy je w tej samej wodzie aż do momentu kiedy zaczną puszczać białe kiełki

c) pozostawiamy do ostygnięcia w wodzie

d) pamiętajmy o dolewkach wody!

 

Konopie można również osolić. Musimy również pamiętać że ziarna te pęcznieją do około 30% oraz bardzo szybko kisną !

Nie polecamy dodawania do konopi żadnych aromatów gdyż same w sobie posiadają unikatowy zapach i smak.

Połamania !

karpiarze.pl

konopie

 

The following two tabs change content below.

Komentarze

komentarzy

Zobacz również

Leave a Comment